top of page

El programa: cinc eixos de la socialdemocràcia

 

El PSPV liderat per Ximo Puig clama pel «canvi necessari» al País Valencià. D'acord amb aquesta idea, les propostes del programa de govern amb el qual afrontarien la presidència de la Generalitat han estat pensades «per a una situació d’emergència». Una situació d'encallament econòmic, polític i social que ha estat provocada per la crisi econòmica i per la gestió i el govern del PP valencià durant els últims 20 anys, una gestió que el líder socialista considera nefasta: «hi ha hagut una corrupció sistèmica, han robat molt els dirigents del PP i els seus entorns. Quan algú diu que la dreta governa bé l'economia només ha de venir ací i vore-ho, pitjor no es pot fer». Ara, Puig i el seu equip proposen eixir d'aquesta situació d'emergència mitjançant la creació d'un consens social liderat pel canvi, que segons ells, el PSPV representa.

 

El seu programa girarà, per tant, entorn de cinc eixos transversals amb una única destinació: eixe «canvi necessari». En primer lloc, el PSPV promet la promoció d'un nou model de finançament econòmic que pose fi a la discriminació que pateix el País Valencià pel que fa al repartiment dels ingressos públics per habitant respecte d'altres comunitats i d'altra banda, que pose fi també a la situació de marginació de la Comunitat pel que respecta a inversions del govern central. Aquest ha de ser el punt de partida, segons els socialistes, per a la recuperació de l'economia valenciana.

 

La denúncia pel falsejament del dèficit, herència del PP (i de Lerma):

 

La Comissió Europea, recentment, ha imposat a Espanya la primera sanció, de ni més ni menys que 19 milions d'euros, per haver falsejat el dèficit de la Comunitat Valenciana des de l'any 1988, durant les legislatures de Joan Lerma (PSPV), Eduardo Zaplana (PP) i Francisco Camps (PP). El nou president de la Generalitat haurà de lidiar també amb aquesta herència que segons Puig, «afecta la credibilitat de País, el que ha fet el govern valencià és exactament el mateix que van fer els governants grecs, mentir a la Unió Europea i falsejar les estadístiques. Per tant, el nou govern tindrà un problema molt seriós: eixa hipoteca de reputació social, d'imatge, i econòmica amb 40.000 milions d'euros de deute».

 

En segon lloc, i en resposta a una de les majors preocupacions ciutadanes actuals com ho és l'atur, el PSPV assegura que promourà la inversió i la tecnologia per a potenciar el sector valencià. El turisme com a sector clau valencià s'ha de mantenir però la innovació en l'agricultura, la implantació del Corredor Mediterrani que afavoriria al sector de l'automoció o, la reorientació del sector de la construcció bé podrien ser altres línies de recuperació. A més, pretén afavorir la inserció laboral amb cursos de formació per als aturats de llarga duració i els joves menys qualificats.

 

En un nivell inferior però alhora important, trobem una altra de les grans preocupacions de tots els espanyols però especialment ho hauria de ser dels valencians, la corrupció. Pel que fa a aquesta tendència que sembla ser més que comú en la Comunitat, Ximo Puig ha pres una actitud molt crítica i de rebuig als membres del PP valencià implicats en les diverses trames que esguiten València, Castelló i Alacant. De fet el PSPV ha denunciat molts dels casos i això els ha portat, segons Ximo Puig, «a tindre la imatge de partit de l'oposició, però el PSPV és un partit de govern». Per aquest motiu, el programa electoral i la campanya de Puig no podien deixar fora les al·lusions al desig d'establir una major claredat i transparència en les institucions democràtiques per tal que els valencians recobren la confiança i re connecten amb la política.

 

Dins d'aquest punt, el Secretari General adverteix que la seua línia implica eliminar a poc a poc les diputacions, ja que, en les seues paraules, «són un niu de clientelisme i de corrupció com ja hem vist darrerament». La mesura inicial seria complir la llei de Coordinació de Diputacions i fer que qui marque les despeses generals siga la Generalitat, que tot s'incloga en el pressupost general. El líder opina que «s'ha de traure tot el pes polític possible a les diputacions, eliminar assessor i tota la part obscura per a evitar moviments arbitraris, és un primer pas». El pas definitiu, per als socialistes, consisteix a fer una reforma «raonable» de la Constitució i acordar que les diputacions perguen el pes polític i es limiten a donar suport als xicotets municipis.

 

Per últim, els esforços del partit aniran dirigits, segons el seu programa, a crear un nou Estat del Benestar Valencià que disminuïsca les desigualtats socials, econòmiques i la bretxa salarial que perjudica les dones. Aquest estat necessitaria una construcció progressiva que per a 2016 es basaria en la paralització dels desnonaments, l'ampliació de la cobertura per a la dependència, l'augment de l'oferta escolar pública infantil i la creació d'un pla contra la pobresa. A més, en la Sanitat es faria una eliminació progressiva dels copagaments i garantiria al pacient un temps màxim d'espera.

bottom of page